Knjige i blog Tihomira Mikulića

OTVORENI PEČATI

4. Hirkan II. etnarh Judeje, Antipater prokurator Judeje, Matatija Antigon (Svezak 4 )

HIRKAN II. ETNARH JUDEJE (47. g.pr.Kr.)

Tako su Židovi, nakon Pompejevog osvajanja Jeruzalema, izgubili stvarnu nezavisnost te su nakon toga i silom rimskog oružja, postali saveznici Cezara u vrijeme kad se ovaj borio protiv Egipta.

A Idumejac Antipater, tada u rimskoj službi, poduzimao je mnoge slavne akcije koje su rezultirale njegovim stalnim napredovanjem u službi i dovele ga do prijateljstva s Cezarom.

Tada u zatvoru umre Aristobul, zbog čega je u Rim došao njegov sin Antigon žaleći se Cezaru da mu je u zatvoru otac otrovan na zahtjev Antipatera, da mu je brata ubio Scipio te da bi njemu trebalo dodijeliti kraljevsko dostojanstvo, a ne da u Judeji Hirkan vlada kao guverner. Pri tomu je optužio Antipatera i Hirkana za nasilničko ponašanje. A Antipater, koji je tamo bio prisutan, odgovori Cezaru da je Antigon buntovna osoba, da mu je otac ubijen kao neprijatelj Rima te da mu je brat ubijen zbog vršenja pljačke.

Nakon takvog njegovog govora, Cezar nije usvojio Antigonov zahtjev, već je Antipatera postavio za prokuratora Judeje, a Hirkana za etnarha i velikog svećenika (47. g.pr.Kr.).

ANTIPATER PROKURATOR JUDEJE

Tada Antipater, kao prokurator Judeje i videći da Hirkan zbog svojeg temperamenta nije sposoban obnašati poslove javne uprave, povjeri svom sinu Herodu zaštitu Galileje, a svom bratu Fazaelu zaštitu Jeruzalema. Nedugo nakon toga Herod je zbog svog nasilnog ponašanja i ubojstva Ezekije (čiji je sin Juda kasnije poveo pobunu u vrijeme Sabina), bio optužen pred Hirkanom (čija se hasmonejska obitelj uzbudila zbog tog ubojstva, vjerojatno zbog rodbinskih veza s Ezekijom) i židovskim Velikim vijećem. No kad se Herod pojavio pred Sanhedrinom zajedno sa svojom do zuba naoružanom gardom, nitko od članova Sanhedrina usta svojih otvorio nije da bi mu izrekao optužbu. Usprkos oslobađajućoj presudi koja uslijedila, Herod je kasnije, nakon što je postao kralj Judeje, dao poubijati sve članove tog Sanhedrina zajedno s Hirkanom.

Nakon smrti Cezara (44. g.pr.Kr.), u Siriju i nesretnu Judeju dođe Kasije, a nakon što je Seksta izdajom ubio Basus, naslijedi ga Marko Antonije (41-30. g.pr.Kr.).

U Judeji je pak Malikus (Malko) otrovom dao ubiti Antipatera (43. g.pr.Kr.), dok je njega dao ubiti Herod.

A Herod je, nakon bitke, istjerao Antigona sina Aristobula iz Judeje te se oženio Mariamnom, sestrom tog istog Antigona i kćerkom Aleksandra i Aleksandre te unukom i Aristobula II. i Hirkana II. Prije te ženidbe, Herod je bio oženjen s Doris, s kojom je imao sina Antipatera.

Istovremeno s tim događajima u Jeruzalemu, Herod zadobi naklonost Marka Antonija, koji se tada nalazio u Siriji, šaljući mu mnogo novca. Zauzvrat tomu, Marko Antonije nikome nije dopuštao da Heroda optuži pred njim.

A nakon toga Marko Antonije učini Heroda i Fazaela tetrarsima (41. g.pr.Kr.).

MATATIJA ANTIGON (40-37.)

No ubrzo su Siriju Rimljanima preoteli Parti (41. g.pr.Kr.). Tada je Antigon obećao Partima da će im dati tisuću talenata i pet stotina žena ako skinu Hirkana s vlasti i njemu omoguće da dođe na prijestolje te ako ubiju Heroda. Iako im kasnije nije dao sve što je obećao, jer su obećane žene pobjegle, njegovo je obećanje Partima bilo dovoljno da krenu na Judeju, vodeći Antigona sa sobom.

Zatim partski kralj Pakor i njegov zapovjednik vojske Barzofan osvoje Judeju i Jeruzalem, postave Antigona na prijestolje (40-37. g.pr.Kr.), zarobe Hirkana i Fazaela te ih odvedu kao zarobljenike u Perziju, dok je Herod uspio pobjeći u Arabiju.

No prije toga je Antigon odrezao uši Hirkanu, kako bi se osigurao da Hirkan više nikad ne bude veliki svećenik, jer po židovskom zakonu veliki svećenik nije mogao postati čovjek kojemu je nedostajao bilo koji dio njegova tijela.

A Fazael u Perziji bi ubijen.

Prethodno/Slijedeće

Sadržaj sv. 4

 

Komentiraj