Knjige i blog Tihomira Mikulića

OTVORENI PEČATI

Recenzije

ANTUN BAUER: ŠTA ”OTVORENI PEČATI” ZNAČE ZA NAŠ NAROD?

Kada sam prvi puta čuo i shvatio što se nalazi u “Otvorenim pečatima”, doživio sam tako snažan dojam da se ni više od mjesec dana nakon toga nisam smirio od uzbuđenja shvaćajući šta sve to znači za našu etnogenezu i za našu cjelokupnu egzistenciju. Bilo je to toliko iznenađujuće otkriće nečega o čemu mi stvarno nismo imali pojma.

Šta ova knjiga znači za naš narod? To je ponajprije bogati izvor konkretnih podataka vezanih za našu tradiciju i predstavlja novu valorizaciju svega onoga što je do sada tek djelomično bilo poznato. Ono što mi dosad imamo u našoj literaturi, u našoj naučnoj obradi naše tradicije, o povijesti naroda od kojega potječemo, to je jako, jako malo. Ova je knjiga otkriće i to otkriće na bazi konkretnih povijesnih činjenica. To je ono što bi svaki narod i te kako želio da ima iz toga vremena, a narodi

Europe to u toj mjeri, zapravo mislim da nemaju. Podaci i zaključci koje ova knjiga prezentira za nas znače takvo jedno bogatstvo, takav jedan snop činjenica, da na osnovu njih možemo dalje proučavati našu tradiciju. To je bogatstvo kojeg mi dosada nismo imali i koje će i te kako imati reperkusija na našu budućnost.

Ovaj autorov prilog koji je tako značajan za našu tradiciju, za naše porijeklo, za naše najstarije povijesne podatke, bit će sigurno najznačajniji u našoj cijeloj historiografiji. Autor je dao jedan epo-halni prikaz ne samo o tome, tko smo i odakle smo, nego je razjasnio najznačajniji dio povijesti Hurita, naroda od koga potječu ne samo Hrvati. Ono što drugi narodi nemaju i što će nam vjerojatno zaviditi puno njih, to je tradicija od 5000 godina koja se može pratiti od tada pa do danas.

Ova knjiga je donijela jedan takav doprinos našoj etnogenezi kakav mi do sada nismo imali. Autor u knjizi otkriva našu tradiciju, otkriva je na bazi konkretnih povijesnih činjenica, podataka koji se baziraju na stranoj literaturi. “Otvoreni pečati” u pravom smislu  predstavljaju nacionalnu vrijednost i oni su ono najvrednije od najvrednijeg što do sada u našoj literaturi imademo.

Ono što ova knjiga donosi kao povijesne činjenice naše tradicije, kao osnovni povijesni podatak, biti će od tako presudnog značenja za ono što nas u bližoj i daljnjoj budućnosti čeka. Na tom će se pravcu odvijati i ono što slijedi, a šta neminovno slijedi.

Zaključci koje autor u ovoj knjizi prezentira donose revoluciju koja također znači objektivnu valorizaciju onoga što nam Biblija daje. “Otvoreni pečati” su i te kako pozitivna valorizacija ne samo Biblije, nego cijelog kompleksa činjenica o kojima je riječ, a koji su svedeni u ovoj knjizi na jednu historijsku kritičku osnovu. Tu je dana objektivna valorizacija historijskih zbivanja i kretanja, te opisa događaja iz vremena Patrijarha koje nam donosi Biblija, a koje je autor dešifrirao kao opise konkretnih povijesnih zbivanja i kretanja naroda Hurita, od kojih i Hrvati potječu.

Ovim tekstom i autorovom valorizacijom, Biblija je dobila jedno daleko veće značenje nego što je imala do danas. Biblija, koja je opisujući Patrijarhe uključujući i Mojsija, bila u sferi religijske literature i mita, dobila je ovom knjigom dopunu te sada ima značenje jednog povijesnog teksta. “Otvoreni pečati” daju dokaze za povijesno utemeljenje Biblije i  zapravo su valorizacija svih vrijednosti i značenja onoga što nam Biblija daje.

Autor tu donosi jedno toliko bogatstvo da mu cijela zajednica svijeta mora dati priznanje. Nama je u interesu da to bude prevedeno i da u svjetskim jezicima to dođe u svijet i moramo tražiti od naše vlasti da financira prijevod i to na svim glavnim jezicima Europe.

To je nešto što ni u snu nismo očekivali da će nastavak knjige “Tko su i odakle Hrvati” biti sa tako bogatim rezultatem kao što to autor dao. A to su tako solidno, studijski izrađene analize, sinteze i zaključci, da ih ne može nitko, nitko oboriti. To je ono bitno. “Otvoreni pečati” su jedan takav kapitalni prilog našoj tradiciji, da ljepšeg, bogatijeg i konkretnijeg do sada nitko nije dao ni naslutiti.

 

Bio sam izneneđen da je jedan čovjek imao energiju za sve to. U knjizi je data ogromna masa podataka, imena, datiranja, analiza, sinteza. Tu je uloženo jako puno truda i sposobnosti i znanja. Bilo je potrebno mnogo različitih sposobnosti da bi se razumjela i  razjasnila Biblija. Jer samo jedna kuraža da se s nečim prodre van to još uvijek ne znači da to s čime se prodire ima jednu objektivnu vrijednost, objektivnu ocjenu. Ali za sve ovo, za sve što autor donosi i kako to autor donosi, ja ne znam drugo nego da mu kažem: Hvala! To je nešto toliko značajno i toliko sadržajno da s ovim autor postaje faktor u nauci, u znanstvenom radu na obradi one teme koja je davno zaboravljena i koju zapravo nitko više ne zna valorizirati.

Za sve što je dao u ovom prilogu našoj historiografiji, dužni smo zahvalnost autoru. Zadužio je naciju. Zaista je zadužio naciju i to ne samo našu, zadužio je Bibliju i  historiografiju onim što nam u ovoj knjizi daje. To što do sada nitko nije, ne samo pokušao napisati nego nije mogao niti naslutiti, autor nam iznosi kao činjenice. Samo taj podatak je dokaz šta to znači za našu i svjetsku historiografiju. To su činjenice koje ne smijemo i ne možemo negirati i ne smijemo napadati. Hvala autoru, od srca mu hvala.

E pa ja autoru čestitam, zadužio je naciju, šta mogu drugo da mu kažem.

Objavljivanje ove knjige je van sumnje najznačajniji događaj u cijeloj našoj historiografiji.

Dr. Antun Bauer, recenzija prvog izdanja 1999. g.